Hoe voorkom ik verkleuring van mijn zwembad?
30 augustus 2022

Hoe voorkom ik verkleuring van mijn zwembad?

Als je verkleuring van je zwembad wilt voorkomen, dan dien je regelmatig onderhoud aan je zwembad te plegen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je last krijgt van algen en je zwembadwater groen kleurt.

Maar hoe voorkom je verkleuring van je zwembad? Wat voor middelen kun je het beste gebruiken? En hoe vaak moet je je zwembad schoonmaken? In dit blog vertellen we je er alles over.

Wat kun je zelf doen voor zuiver zwemwater?

Allereerst is een goed werkende filterinstallatie en een watercirculatiesysteem van groot belang. De basis van schoon en helder zwembadwater ligt bij het leidingwater waarmee het bad gevuld wordt. Daarnaast kun je zelf ook een steentje bijdragen door bladeren en ander vuil uit het water te vissen en in de avond je zwembad af te dekken.

Geef algen en bacteriën geen kans

Bij zomerse temperaturen voelen bacteriën zich als een vis in het water en vermenigvuldigen zich dan in een rap tempo. Ook algen houden van de warme zonnestralen. Ze zorgen voor een groen/bruine aanslag en verkleuren je zwemwater. Daarnaast veroorzaken algen ook de kans op gladheid. Je kunt dit voorkomen door het zwembadwater op de juiste manier te behandelen.

Verontreinigingen worden dan afgevoerd en bacteriën en algen krijgen geen kans. Op deze manier ben je verzekerd van een constante kwaliteit zwemwater.

> Lees ook: Hoe maak ik de wanden van mijn zwembad schoon?

Zwembad vrijmaken van algen

Als het zwembadwater langdurig warm is, dan kunnen er algen in het zwembad ontstaan. Je kunt algen op de bodem van het zwembad voorkomen door een aqua easy blokje in je skimmer te leggen. Dit blokje dien je eens om de zoveel weken te vervangen. Algen hebben fosfaten nodig om te kunnen groeien; het aqua easy blokje zorgt ervoor dat de fosfaten uit het water gehaald worden. Als er geen fosfaten in het water zitten zullen er ook geen algen ontstaan. Ontstaan er toch algen in je zwembad? Dan kun je gebruik maken van ontvlokkingsmiddel, of je zwembad stofzuigen.

Heb je last van groen water? Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Het kan veroorzaakt worden door algen in combinatie met een teveel aan lichtinval, maar het kan ook zijn dat het zwembad niet goed gedesinfecteerd is. Dit kun je verhelpen door de pH waarde van je zwembad te controleren en bij te stellen wanneer dit nodig is. Je kunt ook het filter backwashen. Is het cyaanzuur gehalte in het water te hoog, dan kun je het beste het water verversen.

Wellness Tuinier; dé wellness specialist van Nederland

In dit blog heb je kunnen lezen hoe je verkleuring van het zwembad kunt voorkomen. Goed onderhoud van zowel het zwembad en het zwembadwater is een vereiste. Wil je hier meer informatie over, of ben je op zoek naar iemand die jouw zwembad kan onderhouden? Neem dan gerust contact met ons op.

Bij de Wellness Tuinier kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad. Heb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Of heb je iemand nodig die jouw zwembad onderhoudt? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Tuinier heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

zwembad noordoosten
Zwembad voor rolstoelgebruikers
Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?