prefab zwembad
15 augustus 2022

Welke stenen zijn het prettigst om een zwembad?

Welke stenen zijn het prettigst om een zwembad? Een keus maken voor een bepaald type zwembad kan al lastig zijn, maar daarna zul je ook moeten kiezen voor een zwembadrand van stenen tegels. De keus die je maakt voor de stenen is belangrijk, want het bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de tuin en het zwembad. Twee steensoorten waar veel voor gekozen wordt zijn natuursteen en keramische tegels. Welke van deze stenen is het prettigst? In dit artikel gaan we in op deze vraag. 

Keramische tegels om het zwembad

Keramische tegels zijn harder als materiaal dan natuursteen. De keramische tegels zijn gemaakt van compact klei en worden op hoge temperatuur gebakken. Daardoor zijn deze tegels dun in verhouding met natuursteen, terwijl ze minder snel breuken zullen vertonen. Daarnaast kunnen keramische tegels goed tegen chemicaliën en zuren. Dat is belangrijk omdat je altijd te maken hebt met waterverplaatsing vanuit het zwembad. Andere voordelen van keramische tegels zijn de eenvoudige montage van de tegels en ze zijn heel onderhoudsvriendelijk. Deze tegels nemen nauwelijks water op, dus vlekken zullen er niet snel op verschijnen. Een simpele schoonmaakbeurt zal de tegels weer mooi laten glimmen. 

Natuursteen om het zwembad

Ondanks het gebruiksgemak van keramische tegels wordt er toch vaak gekozen voor natuursteen als zwembadrand. Dat komt waarschijnlijk door de uitstraling van natuursteen, het geeft een mooi authentiek karakter. Bovendien is geen enkele tegel hetzelfde, hierdoor wordt de zwembadomranding echt uniek. Natuursteen geeft je veel mogelijkheden, want er bestaan veel verschillende soorten. Je kunt natuursteen ook goed combineren met verschillende materialen. Zo past natuursteen goed bij een moderne tuin, maar ook bij een authentieke of natuurlijke tuin. 

Een klein nadeel van natuursteen is dat het wat meer onderhoud nodig heeft. 

Welke stenen zijn het prettigst als zwembadrand?

Keramische tegels zijn misschien heel praktisch in onderhoud als zwembadrand, ze zorgen ook voor een gladheid rond het zwembad. Dit kan slipgevaar opleveren. Je kunt daarom het best kiezen voor stenen die wat poreuzer zijn dan keramische tegels. Het water loopt dan voor een groot deel door de stenen heen. Het verstandig om voor stenen te kiezen die ruw zijn, dit gaat glijpartijen rond het zwembad tegen. Daarnaast moet de rand van het zwembad afgerond zijn, zodat je jezelf niet kunt openhalen aan de stenen rand. 

Er zijn meerdere keuzes die je kunt maken voor prettige stenen rond het zwembad. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor gevlamd geborstelde stenen, deze zijn flink ruw. Vind je deze te ruw? Kies dan voor verzoet natuursteen, dit type steen is iets zachter. 

Andere belangrijke factoren

Er zijn bepaalde factoren die bepalend zijn voor de stenen waarvoor je kiest. Het zwembadwater bevat namelijk chemicaliën. Deze hebben altijd invloed op de stenen, maar deze invloeden worden anders onder bepaalde omstandigheden, zoals:

  • De temperatuur van het water: warm water is minder agressief dan koud water;
  • De pH waarde van het water: hoe zuurder het water, des te agressiever voor de stenen;
  • Hard water is minder agressief dan zacht water. 

Er bestaan veel verschillende soorten natuursteen. Het is belangrijk dat de zwembadbouwer goed op de hoogte is van de eigenschappen van het natuursteen dat gebruikt wordt. De stenen rond een zwembad moeten tegen constante invloeden kunnen zoals vorst en bepaalde chemicaliën zoals zouten en chloor. 

Donkere of lichte stenen rond het zwembad?

Als je de keus gaat maken voor een bepaalde steen om het zwembad, dan zul je naast het type steen nog enkele andere keuzes moeten maken. Zo kun je bijvoorbeeld voor lichtkleurige stenen of donkere stenen kiezen. Donkere stenen kunnen heel mooi staan om een lichtkleuring bad, maar het nadeel is dat ze flink heet kunnen worden door de zon. Wil je toch het liefst donkerkleurige stenen? Zorg dan voor goede zonwering zoals bijvoorbeeld een overkapping!  

Wellness Tuinier; dé wellness specialist van Nederland

Welke stenen zijn het prettigst om een zwembad? In dit artikel heb je antwoord gekregen op deze vraag. Wil jij een zwembad in de tuin laten plaatsen? Het is dan heel belangrijk om een bedrijf in te schakelen die het gehele proces kan aanpakken. Het is namelijk erg belangrijk dat de juiste stenen om het zwembad worden geplaatst en dat deze correct geplaatst worden. Je wilt natuurlijk geen loskomende stenen rond het zwembad hebben. 

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Wij hebben vele tuinen in Nederland voorzien van mooie zwembaden en andere wellness producten. Een groot voordeel voor jou is dat wij alle kennis in huis hebben om het gehele project aan te pakken. Van ontwerp tot renovatie van de tuin, wij houden alles in eigen hand. In de loop der jaren hebben wij veel kennis opgebouwd, ook over de meest prettigste stenen voor rond een zwembad.  

Heb je interesse in onze diensten en producten of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180 554 666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van onze chatfunctie of het contactformulier

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?