Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
30 augustus 2022

Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?

Heb jij al een warmtepomp om jouw zwembad te verwarmen? Het apparaat is veel zuiniger en effectiever dan een boiler. Je doet er daarom goed aan om nu over te stappen naar een warmtepomp. Misschien heb je wel eens van mensen gehoord dat hun warmtepomp veel geluid maakt.

Deze klacht komt voor bij de wat oudere warmtepompen. Dit zou je kunnen tegenhouden om een warmtepomp aan te schaffen voor jouw zwembad. Hier zijn echter oplossingen voor, deze bespreken we in dit artikel. Bovendien geven we antwoord op de vraag: Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?

Hoe komt het dat een warmtepomp zoveel geluid maakt?

Een warmtepomp werkt door middel van buitenlucht. Het haalt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in warmte voor binnenshuis of voor het zwembadwater. De warmtepomp werkt door middel van een ventilator, deze zuigt de buitenlucht aan. De laatste jaren is het in de zomer erg heet in Nederland.

Steeds meer mensen kiezen daarom voor een airco, maar we kennen allemaal natuurlijk de ouderwetse ventilator. Deze zorgt voor luchtverplaatsing waardoor koelte lijkt te ontstaan. Iedereen weet hoeveel geluid deze ventilatoren, maar ook airco´s maken. Het is de razendsnel draaiende ventilator dat voor geluid zorgt. Dat geldt ook voor de warmtepomp, zonder deze ventilator kan het apparaat echter niet werken.

Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?

Het maximale geluidsvermogen in decibel van de warmtepomp is in Europa volgens de wet vastgelegd. Energie gerelateerde producten tot 6 kW mogen maximaal 65 dB (A) produceren. Een warmtepomp van 6 kW tot 12 kW mag 70 dB produceren. Een ander Europees vereiste aan de warmtepomp is dat deze voorzien moeten zijn van een CE-label. Onder andere het geluidsvermogen ligt vastgelegd in dit label.

Hoe kun je het geluid van een warmtepomp verminderen?

De ontwikkelingen op gebied van warmtepompen gaat heel hard. Het harde geluid van de pomp was één van de bezwaren die veel mensen noemden. De fabrikanten zijn daarop ingesprongen en maken daarom nu warmtepompen die steeds stiller worden.

Daarnaast zou je een groot deel van het geluid kunnen wegnemen door de warmtepomp in een omkasting te laten plaatsen. Je moet dan echter wel kiezen voor een speciaal daarvoor gemaakte omkasting. Anders zou de warmtepomp veel minder rendement kunnen gaan leveren. Bovendien zou de pomp zelfs meer geluid kunnen gaan produceren.

> Lees ook: Hoe reduceer ik het geluid van een warmtepomp?

Een warmtepomp voor het zwembad bestellen

Hoeveel dB mag een warmtepomp maken? In dit artikel heb je antwoord gekregen op deze vraag. Op ons blog geven we veel antwoorden op vragen die onze klanten hebben. Wij zijn niet voor niets dé wellness specialist van Nederland. Wil je ook profiteren van de vele voordelen dat een warmtepomp biedt?

In onze webshop bieden wij een groot assortiment warmtepompen. Voor elk formaat zwembad kun je een warmtepomp vinden. Het best kun je er één kiezen die iets meer vermogen biedt dan het volume van je zwembad eigenlijk nodig heeft. Zo weet je zeker dat het zwembad vlot en goed verwarmd wordt.

Heb je vragen over onze warmtepompen of over één van onze andere producten of diensten? Neem dan contact met ons op!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

zwembad noordoosten
Zwembad voor rolstoelgebruikers
Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?