De laatste jaren is de ontwikkeling op gebied van warmte- en energievoorziening enorm. We geven natuurlijk allemaal om onze aarde en willen daarom zo duurzaam mogelijk leven. Eén van de opvallendste uitvindingen van de laatste jaren is de warmtepomp.
Het is een apparaat dat warmte haalt uit de buitenlucht en dit omzet in warmte voor in huis, maar ook voor warmte van het zwembadwater. Een groot voordeel van een warmtepomp is dat het heel energiezuinig en duurzaam werkt. Een nadeel is echter dat het apparaat best wat geluid kan voorbrengen.
Hoe reduceer ik het geluid van een warmtepomp? In dit artikel gaan we verder in op dit onderwerp.
> Lees ook: Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoe reduceer ik het geluid van een warmtepomp?
Er zijn een aantal manieren waarop het geluid van een warmtepomp gereduceerd kan worden. Wellness Tuinier geeft je enkele tips:
Plaats de warmtepomp achter een schutting
Een warmtepomp wordt nog wel eens als een storende factor gezien in de tuin, ook al wordt zijn functionaliteit enorm gewaardeerd. De pomp is storend voor het oog, maar levert ook vaak veel geluid op. Je zou dit kunnen oplossen op dezelfde manier als hoe een andere storende factor wordt weggewerkt: De afvalbak. Veel mensen plaatsen een soort kleine schutting om de afvalcontainer(s).
Dit zou je ook kunnen doen om een warmtepomp heen. Je slaat daarmee twee vliegen in één klap: Je neemt veel van het geluid weg en je haalt de vaak lompe verschijning van de warmtepomp uit je mooie tuin. Het is echter wel belangrijk om te zorgen dat de pomp voldoende lucht kan blijven aanzuigen. Sluit de warmtepomp niet te veel af van de vrije luchtdoorstroom in de tuin. De warmtepomp moet ook zo dicht mogelijk bij het zwembad geplaats worden voor effectiviteit.
Maak gebruik van de stille modus van de warmtepomp
De warmtepomp is voor veel mensen een vrij nieuw apparaat, toch bestaat het al enige jaren. De machine wordt daarom steeds doorontwikkeld, waarbij oog gehouden wordt op de wensen van de consument. Het geluid was één van de duidelijke nadelen, daarom zorgen fabrikanten ervoor dat de warmtepompen steeds stiller worden.
De meeste moderne warmtepompen zijn nu fluisterstil. Bovendien bestaan er warmtepompen die verschillende standen hebben, zoals een boost om het water snel op te warmen, maar ook een stille stand.
Laat een omkasting om de warmtepomp plaatsen
Vind je dat jouw warmtepomp nog steeds te veel geluid maakt? Dan zou je er voor kunnen kiezen om een omkasting om de warmtepomp te laten plaatsen. Het is echter wel belangrijk om een speciaal daarvoor ontworpen omkasting aan te schaffen. Anders is de kans groot dat je veel rendement van de warmtepomp verliest.
Bovendien moet de warmtepomp goed in de omkasting worden geplaatst, anders kunnen trillingen van de pomp de omkasting laten bewegen. Hierdoor ontstaat er nog meer lawaai. Een warmtepomp moet tevens altijd toegankelijk zijn voor onderhoud. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het plaatsen van een omkasting.
Als je een omkasting om een warmtepomp wilt, laat het dan door een expert plaatsen.
Warmtepompen en omkasting bij Wellness Tuinier
Hoe reduceer ik het geluid van een warmtepomp? In dit artikel hebben we verschillende tips gegeven. Wellness Tuinier heeft een groot aantal warmtepompen in het assortiment. Deze zijn allen fluisterstil en werken optimaal in de buitenlucht. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat je een omkasting om de warmtepomp wilt hebben. Wij helpen je daar graag bij!
Heb je interesse in een warmtepomp en/of omkasting? Onze warmtepompen kun je via onze webshop bestellen, maar wij helpen je natuurlijk ook graag met het maken van de juiste keus. Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!