Hoe creëer je een aflopend zwembad in de tuin?
29 augustus 2022

Hoe creëer je een aflopend zwembad in de tuin?

Wil jij een zwembad in je tuin laten plaatsen, maar moet het zwembad geschikt zijn voor verschillende manieren van gebruik? Dan zou je kunnen kiezen voor een aflopend zwembad in de tuin. Een aflopend zwembad kennen we allemaal, openbare zwembaden zijn vaak zo gemaakt. Hierdoor worden meerdere dieptes gecreëerd. Daardoor is het zwembad geschikt voor verschillende doeleinden; bijvoorbeeld een bepaald deel voor gebruik door kinderen en een deel om te kunnen duiken.

Vroeger werden zwembaden met de hand in een tuin gemaakt, ze werden echt gebouwd. Hierdoor kon er een aflopend zwembad gemaakt worden. Deze zwembaden waren echter heel duur en het duurde lang om te maken. Moderne zwembaden voor consumentengebruik in de tuin zijn een stuk toegankelijker. Ze worden van ander materiaal gemaakt in standaard groottes en dieptes en ze zijn daardoor snel en voordeliger te plaatsen.

Een nadeel is echter dat je alleen kunt kiezen voor een bepaalde diepte, de zwembaden worden nooit aflopend gemaakt. Toch bestaat er een mogelijkheid voor, in dit artikel kun je er alles over lezen.

Hoe creëer je een aflopend zwembad in de tuin?

Een aflopend zwembad in de tuin kun je creëren door te kiezen voor een polypropyleen zwembad. Dit soort zwembaden worden namelijk met de hand gemaakt. Het wordt gemaakt door platen polypropyleen aan elkaar te lassen. Voor het gemak van de consument worden dit soort zwembaden in bepaalde standaard maten aangeboden. Altijd gaat het dan om zwembaden met één bepaalde diepte zoals 120 cm of 150 cm.

Een polypropyleen zwembad kan echter helemaal naar eigen wens samengesteld worden. Je kunt daarom ook de bodem laten aflopen waardoor je een aflopend zwembad in de tuin hebt. Een polypropyleen zwembad moet echter altijd geheel ingegraven worden en het heeft een ondergrond van beton nodig. Deze zal dan ook aflopend gelegd moeten worden. Dit alles samen zorgt ervoor dat het best een lastig proces wordt. Als je een aflopend zwembad in de tuin wilt van polypropyleen, laat het dan door een expert plaatsen.

> Lees ook: Hoe maak je een hufterproof zwembad?

Wat zijn de voor- en nadelen van een aflopend zwembad?

Mensen die voor een aflopend zwembad kiezen doen dat voor één bepaalde reden: Ze willen dat het zwembad voor verschillende mensen geschikt is. Het gaat dan meestal om veilig gebruik voor kinderen en gebruik door volwassenen. Een aflopend zwembad biedt dan ook de volgende voordelen:

  • Het ondiepe gedeelte is geschikt voor kleinere kinderen;
  • Het diepe gedeelte is geschikt voor mensen die goed kunnen zwemmen;
  • Je kunt echt zwemmen in het diepe gedeelte en rustig relaxen in het ondiepe deel;
  • Het diepe gedeelte is geschikt om in te duiken of zelfs voor een duikplank.

Nadelen van een aflopend zwembad:

  • Aflopende zwembaden worden niet standaard gemaakt door fabrikanten. Je zult daarom altijd een zwembad op maat moeten laten maken;
  • De kosten zijn hierdoor een stuk hoger;
  • Het aanleggen van de ondergrond is lastig en veel werk;
  • Een aflopend zwembad is niet veel veiliger. Kinderen kunnen namelijk nog steeds makkelijk in het diepere gedeelte komen.

Vanwege alle nadelen raden wij aan om te kiezen voor een zwembad met één bepaalde diepte. De geschikte diepte kun je laten afhangen van het gebruik en de gebruikers van het zwembad.

Wat is het alternatief voor een aflopend zwembad?

Een aflopend zwembad is handig omdat het de functionaliteit voor een deel verhoogd. In de eigen tuin is het echter niet heel praktisch. Wil je kunnen duiken in het zwembad? Kies dan voor een zwembad dat minstens 150 cm diep is. Ben je op zoek naar mogelijkheden voor jezelf en jouw kleine kinderen? Je zou dan bijvoorbeeld twee zwembaden kunnen aanleggen.

Een groot zwembad voor jezelf en een kleiner en ondiep zwembad voor de kinderen. Dit is een betere en veiligere oplossing dan een aflopend zwembad in de tuin.

Wellness Tuinier voor alle wellness wensen

Ben jij op zoek naar een geschikt zwembad voor in jouw tuin? Wil jij informatie over de mogelijkheden van polypropyleen zwembaden? Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Wij laten graag al jouw wellness wensen uitkomen.

Op onze website kun je via onze webshop alle producten bestellen. Heb je speciale wensen zoals een aflopend zwembad? Neem dan contact met ons op. Wij voorzien je graag van advies!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?