Is er een techniek om zwembadwater koud te maken?
30 augustus 2022

Is er een techniek om zwembadwater koud te maken?

Over het algemeen is het verwarmen van een zwembad in Nederland de grootste issue waar bezitters van een zwembad tegenaan lopen. Je kunt hiervoor het best een warmtepomp gebruiken. Dit is een zeer duurzaam en zuinig apparaat dat jouw zwembad binnen enkele uren verwarmd.

Maar wat nu in een zomer met meerdere hittegolven? Het water kan dan flink opwarmen, een frisse duik in de middaguren is er dan niet meer bij. Is er een techniek om zwembadwater koud te maken? In dit artikel gaan we in op deze vraag.

Wat is de ideale temperatuur van zwembadwater?

De ideale temperatuur voor het water van een zwembad hangt af van het gebruik. Als je het zwembad wilt gebruiken om te zwemmen, spelen, of voor een verkoelende duik, dan ligt de ideale temperatuur tussen 25 en 28 graden Celsius. Maak je gebruik van het zwembad om in te relaxen? Dan mag je de temperatuur best wat hoger instellen, tussen 30 en 34 graden Celsius.

De gevolgen van warm zwembadwater

Warm zwembadwater kan heerlijk voelen om rustig in te zitten, maar het heeft ook enkele negatieve gevolgen. Ten eerste kun je in een flink opgewarmd bad geen verfrissende duik meer nemen. Actief gaan zwemmen is ook geen goed idee, want dan zal je lichaamstemperatuur wel eens te hoog kunnen oplopen.

Het belangrijkste nadeel van warm zwemwater is echter dat bacteriën en algen zich beter kunnen ontwikkelen. Je zult daarom de kwaliteit van het water goed in de gaten moeten houden. Je doet dat door regelmatig metingen te doen.

Heb jij een zwembad in de tuin? Dan zal het je waarschijnlijk wel zijn opgevallen dat tijdens warme periodes het zwembad snel vervuild raakt. Er vormt zich als snel een laag vuil op de bodem of tegen de zijwanden. Het zwembadwater kan zelfs licht groen worden door de algen. Natuurlijk kun je dit door goed onderhoud tegengaan. Maar je zou ook het zwembadwater kouder kunnen maken.

> Lees ook: Vul ik mijn zwembad met koud of warm water?

Is er een techniek om zwembadwater koud te maken?

Om het zwembadwater kouder te maken bestaan verschillende technieken. We zetten ze op een rij:

Verkoelen door middel van ijs

Eén van de manieren om het water in je zwembad te koelen is door ijs toe te voegen. Dit zal onmiddellijk een effect hebben op de temperatuur van het water. Het is een zeer effectieve methode om de warmte snel uit het zwembadwater te halen, maar het is zeer onpraktisch.

Voor een groot zwembad heb je namelijk enorm veel ijs nodig. Daarnaast is het een tijdelijke oplossing dat op den duur niet het gewenste effect heeft.

Een fontein laten installeren

Een veel effectieve manier om zwembadwater kouder te maken is door een fontein te laten installeren in het zwembad. Deze werkt door zwembadwater aan te zuigen en te verdampen in het zwembad. Dit is een goede methode om de temperatuur van het zwembadwater te verlagen.

Als waterdruppels in contact komen met de lucht, dan zal het zich mengen. Hierdoor verlaagt de temperatuur van het water. Als ons lichaam het warm heeft, dan gaat het zweten. De zweetdruppels maken contact met de buitenlucht, waardoor je lichaam afkoelt. Je kunt dit vergelijken met een fontein in een zwembad. Bovendien is bewegend water altijd kouder dan stilstaand water.

Een overkapping plaatsen

Door een overkapping over het zwembad te plaatsen, kun je zorgen dat het zwembadwater minder snel opwarmt. De zon zorgt namelijk voor groot deel voor het opwarmen van het water. Een overkapping houdt de zonnestralen voor een groot deel tegen. Bovendien geeft een overkapping een aangename sfeer.

Zorg voor luchtdoorstroom in de tuin

Het is heel aanlokkelijk om de tuin rond het zwembad mooi aan te kleden. Als er echter veel objecten staan in de tuin, zoals bomen, struiken, beelden of een pool house, dan houden deze de luchtdoorstroom in de tuin tegen. Luchtdoorstroom zorgt voor koelte, een zwembad kan daardoor snel opwarmen als er geen doorstroom plaats vindt rond het bad.

Maak gebruik van een zwembad cooler

Een zwembadkoeler is een speciaal apparaat dat is ontworpen om water in een zwembad af te koelen tijdens de hete zomermaanden. Het apparaat werkt door stromend water naar een ventilator te pompen. Deze koelt het onmiddellijk door warmte af te voeren.

Een zwembad cooler helpt niet alleen om de watertemperatuur in het zwembad te verlagen. Het helpt ook om een goede hygiëne in het zwembad te behouden. Er zit een temperatuurregelsysteem op waardoor je kunt instellen hoe koud je het water wilt hebben. Dit is één van de beste methodes om een zwembad te koelen.

Pomp een deel van het water weg en vul aan

Om de temperatuur in een zwembad te verlagen kun je ook ervoor kiezen om een deel van het water weg te pompen. Hierna vul je het zwembad weer aan met koud water.

Als je voor deze methode kiest, zorg er dan voor dat je onmiddellijk na het bijvullen metingen verricht om de kwaliteit van het zwembadwater te controleren.

Wellness Tuinier; dé wellness specialist!

Is er een techniek om zwembadwater koud te maken? In dit artikel hebben we je 6 verschillende methodes gegeven. Wil je fonteinen in je zwembad laten installeren of ben je op zoek naar een zwembad cooler? Neem dan contact met ons op! Wij kunnen je van alle raad voorzien en wij helpen je natuurlijk graag met al jouw problemen.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?