22 augustus 2022

Hoe behandel je zwembadwater?

Heb je een zwembad of zwemspa in je eigen tuin? Dan is het belangrijk om het water in een uitstekende conditie te houden. Maar hoe doe je dit? Wat voor middelen heb je hiervoor nodig? In dit blog vertellen we je er alles over.

Wat kun je zelf doen voor zuiver zwemwater?

Allereerst is een goed werkende filterinstallatie en een watercirculatiesysteem van groot belang. De basis van schoon en helder zwembadwater ligt bij het leidingwater waarmee het bad gevuld wordt. Daarnaast kun je zelf ook een steentje bijdragen door bladeren en ander vuil uit het water te vissen en in de avond je zwembad af te dekken.

Geef algen en bacteriën geen kans

Bij zomerse temperaturen voelen bacteriën zich als een vis in het water en vermenigvuldigen zich dan in een rap tempo. Ook algen houden van de warme zonnestralen. Ze zorgen voor een groen/bruine aanslag en verkleuren je zwemwater. Daarnaast veroorzaken algen ook de kans op gladheid. Je kunt dit voorkomen door het zwembadwater op de juiste manier te behandelen. Verontreinigingen worden dan afgevoerd en bacteriën en algen krijgen geen kans. Op deze manier ben je verzekerd van een constante kwaliteit zwemwater.

Een gezonde waterbalans is een vereiste voor aantrekkelijk en schoon zwembadwater. Wanneer je te maken krijgt met behandeling van het zwembadwater, dan kom je een aantal begrippen tegen die belangrijk zijn om te kennen.

Mg/l en parts pro million (p.p.m.)

In uw zwemwater bevinden zich stoffen als chloor en calcium. De concentratie van deze stoffen wordt uitgedrukt in mg/l of p.p.m.: een duizendste gram per liter.

PH-waarde

De pH-waarde geeft aan of het zwembadwater zuur, neutraal of alkalisch (basisch) is. Het water is neutraal bij een waarde van 7,0. Is de waarde hoger, dan is het water alkalisch. Is de waarde minder dan 7,0, dan is het water zuur. De ideale waarde van het zwembadwater is 7,2, maar het mag schommelen tussen 6,8 en 7,8. Voor de desinfectie van je zwembad, maar ook bij algen en kalkafzetting, is de pH-waarde van belang.

Calciumhardheid en kalkevenwicht

Het kalkgehalte in het water wordt aangegeven door de calciumhardheid. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kalk in er in het zwembad zit en omgekeerd. De normale waarde ligt tussen de 100 en 250 p.p.m. Zacht water heeft een hardheid van 0 – 145 p.p.m., middelhard water 145 -270 p.p.m. en hard water 270 – 540 p.p.m.

Hoe behandel je groen of troebel zwembadwater?

Heb je last van groen zwembadwater, dan kun je een schokbehandeling uitvoeren om de groene aanslag te laten verdwijnen. Als algen en bacteriën beginnen te groeien, dan slaat het zwembadwater groen uit. Vaak gebeurt dit na intensief gebruik van het zwembad, na een zware onweersbui of als je vergeten bent om de waterkwaliteit te meten en op te volgen.

Om weer mooi en helder water te krijgen kun je de volgende stappen volgen:

Stap 1: Controleer de pH-waarde

Om de pH-waarde van het zwembadwater te testen kun je gebruik maken van een BSI test set, de pH-meter of test strips. Wanneer nodig kun je de pH-waarde verhogen of verlagen met BSI pH Up of pH Down. De pH-waarde dient te liggen tussen 7,0 en 7,6.

Stap 2: Voeg chloor toe

Vervolgens kun je een flinke dosis toevoegen van BSI snelwerkend chloor en BSI Cristal Clear.

Stap 3: Filter vlokken weg

BSI Micro Floc voeg je toe aan je zwembad skimmer om de niet-filterbare vuildeeltjes weg te krijgen. Je dient het water een uur te laten circuleren om vervolgens de vlokken weg te filteren gedurende 6 à 8 uur. Vervolgens leg je de circulatiepomp stil. ’s Nachts zakken de fijnste vlokken naar de zwembadbodem, deze kun je de de volgende dag heel gemakkelijk met een bodemstofzuiger opzuigen.

Stap 4: Onderhoud het zwembadwater

Het zwembadwater is weer normaal na twee dagen. Om het water gedurende lange tijd helder te houden, is het het beste om regelmatig BSI Cristal Clear toe te voegen.

Behandelen van troebel water

Als je regelmatig gebruik maakt van je zwembad, dan is er een grote kans dat er vuil in het water belandt. Hierdoor ontstaat troebel water. Het is heel eenvoudig om het vuil uit het zwembadwater te verwijderen. Je kunt dit doen met een product dat fijne deeltjes tot vlokken samenklit. Een filterpomp zuigt deze deeltjes vervolgens op. Dit ‘uitvlokken’ doe je met de BSI Micro Floc of BSI Floc Socks.

Wellness Tuinier voor zwembad en tuin

Bij de Wellness Tuinier kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad. Heb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Of heb je iemand nodig die jouw zwembad onderhoudt? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Tuinier heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?