18 augustus 2022

Zwembadinrichting; waar moet je aan denken?

Denk je eraan om een zwembad te laten plaatsen? Dan weet je misschien wel dat hier ontzettend veel bij komt kijken en dat je met een aantal zaken rekening moet houden, zoals de ligging van het zwembad, de ondergrond van het zwembad en de wisselende seizoenen. Maar ook op het gebied van zwembadinrichting is er veel om over na te denken. In dit blog zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

De ligging van het zwembad

De ligging van het zwembad dient zorgvuldig te worden gekozen. De juiste plek draagt namelijk bij aan een lager energieverbruik. Je kunt je op dit gebied laten adviseren door een specialist; hij zal precies weten wat de perfecte plek voor een zwembad is in jouw tuin. In een ideale situatie is de perfecte plek voor een zwembad een zonnige, maar beschutte plek. Het wordt wel aangeraden om het zwembad niet onder een bladverliezende boom te plaatsen en om het zwembad zoveel mogelijk uit de wind te houden.

Zwembaden zijn voorzien van waterpompen die voor een stroming zorgen. Deze stroming zorgt ervoor dat alle bladeren die in het water naar de skimmer worden geleid en vervolgens worden afgevoerd. Wind kan ervoor zorgen dat de stroming sneller gaat, maar dit wil niet perse zeggen dat dit voordeliger is. De wind kan namelijk snel draaien, waardoor het zwembadwater sneller afkoelt. Als het zwembad uit de wind ligt, verlies je zo min mogelijk warmte.

De ondergrond van het zwembad

Kies je voor een ingegraven zwembad, dan wordt er een gedeelte van de grond afgegraven en wordt er vervolgens een fundering gestort voor de stabiliteit. De hoogte van het grondwater en de samenstelling van de grond spelen hierbij een grote rol. Dit wil niet zeggen dat er niet op elke ondergrond een zwembad kan worden geplaatst; de ene ondergrond heeft alleen meer voorwerk nodig dan de andere.

De wisseling van de seizoenen

Als je een zwembad in de tuin laat plaatsen, dan heb je te maken met meerdere seizoenen. Dit vraagt om het nodige onderhoud. Aan het einde van de zomer dient het zwembad direct winterklaar te worden gemaakt. Het water moet tot onder de skimmers afgevoerd worden en er moet een winterafdekking geplaatst worden. Daarnaast moeten de leidingen afgedopt worden. Dit zorgt ervoor dat er geen water meer in de leidingen zit wanneer het begint met vriezen. Aan het begin van de zomer moet het zwembad zomerklaar gemaakt worden. Vuil water dient ververst te worden, het bad moet schoongemaakt worden, het filter moet klaargemaakt worden en de leidingen dienen gecontroleerd te worden.

Zwembadinrichting; waar moet je aan denken?

Naast de praktische zaken omtrent de aanleg van een zwembad, is het ook belangrijk om na te denken over de zwembadinrichting, zoals verlichting, een buitendouche de afdekking van het zwembad.

Verlichting van het zwembad

Wil je langer genieten van de warme zomeravonden? Dan is zwembadverlichting ook iets waar je over na moet denken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een led projector? Hiermee kun je verschillende sferen in je zwembad creëren door de kleuren te veranderen. Ook kun je de trap in het zwembad verlichten met spotverlichting met led.

Een buitendouche

Een buitendouche is eigenlijk onmisbaar als je een zwembad in de tuin hebt. Overtollig zonnebrandcrème en ander vuil van rond het zwembad kun je dan afspoelen voordat je een duik in het zwembad neemt. Dit zorgt weer voor minder onderhoud aan het zwembad.

Afdekking van het zwembad

Het is erg belangrijk om je zwembad af te dekken; het beschermt je zwembad tegen vuil, wat zorgt voor minder onderhoud aan het zwembad, maar het werkt ook als beveiliging. Daarnaast is een kleed of afdekking een mooie toevoeging als decoratie.

Waar moet je rekening mee houden bij de aankleding van het zwembad?

Er zijn drie dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om de aankleding van je zwembad; de activiteiten, de wind en het uitzicht.

De activiteiten

Hoe ga je het zwembad gebruiken? Hou daar rekening mee bij het inrichten van je zwembad. Reserveer aan de ene kant een gedeelte om te ontspannen, een plek waar je rustig een boek kunt lezen of kunt uitrusten aan de waterkant. Aan de andere kant kun je een gezellig gedeelte creëren waar je samen met je gezin kunt eten, of waar je een poolparty kunt organiseren voor je vrienden.

De wind

Wil je niet rillend het zwembad instappen? Hou dan rekening met de wind wanneer je een zwembad laat plaatsen.

Het uitzicht

Als je een zwembad in je tuin hebt, en de hele dag in je zwemkleding rondloopt, dan wil je natuurlijk wel beschut zijn tegen inkijk van de buren. Je kunt de positionering van elk onderdeel van het zwembad zelf bepalen en zo een beschut gedeelte creëren.

Wellness Tuinier; dé wellness specialist van Nederland

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Wij hebben vele tuinen in Nederland voorzien van mooie zwembaden en andere wellness producten. Daarom hebben wij veel ervaring met het plaatsen van het bad, dit kan de levensduur van het zwembad aanzienlijk verlengen. Je kunt bij ons terecht voor het hele project, van het ontwerpen van de gehele tuin, het graven en plaatsen van het zwembad tot de renovatie van de tuin.

Heb je interesse in onze diensten en producten of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180 554 666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van de chatfunctie op de website en het contactformulier.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?