zwembad aanleggen
22 augustus 2022

Waarom een zwembad fontein; wat zijn de voordelen ervan?

Heb jij een zwembad in de tuin? Een fontein kan dan een hele goede aanvulling zijn. Het kan misschien een beetje decadent klinken, maar bij een fontein in het zwembad hoef je niet onmiddellijk te denken aan een enorme waterfontein of een marmerenbeeld met een zeemeermin midden in het bad. De moderne zwembadfonteinen worden heel onopvallend gemonteerd, maar bieden wel veel voordelen. Maar waarom een zwembad fontein? Wat zijn deze voordelen precies? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een zwembad fontein?

Natuurlijk zou je midden in een zwembad een enorme fontein kunnen aanleggen die metershoog water opwerpt, maar erg praktisch is het niet. Zwembad fonteinen zijn daarom veel subtieler. Ze worden aan de rand van een zwembad gemonteerd en spuiten bescheiden stralen water. Het effect is echter niet minder, het zorgt voor een prachtig beeld, zeker als je fonteinen installeert met LED lampen. 

De fonteinen werken door zogenaamde jets. Deze zuigen het zwembadwater af en blazen het met een krachtige straal het zwembad in. 

Waarom een zwembad fontein?

De eerste reden om een zwembad fontein te nemen is vanwege esthetische redenen, het ziet er gewoon heel mooi uit. Bovendien zorgt een fontein voor verplaatsing van water. Het geluid dat water voortbrengt is erg prettig om te horen. Daarnaast kan het geluid overstemmen zoals verkeer langs het huis of luidruchtige buren. Een fontein zorgt daardoor voor extra rust en maakt van het zwembad een echte wellness ervaring.

Fonteinen hebben echter nog meer praktische voordelen. 

Wat zijn de voordelen van een zwembad fontein?

Behalve dat een zwembadfontein zorgt voor een mooi aanzicht en prachtig geluid, biedt het nog meer voordelen. Deze voordelen zijn:

Een fontein koelt het water

Nederland is niet een heel warm land, te warm zwemwater is daardoor niet snel een probleem. Toch kan het zwemwater tijdens een hittegolf al snel erg warm worden. Het is dan niet prettig meer om gebruik te maken van het zwembad, bovendien ontstaan er eerder bacteriën en algen bij hoge temperaturen. Een fontein koelt het water doordat er zuurstof bij het water komt als het water door de jet heen gaat. 

Een fontein zorgt voor waterverplaatsing

De circulatie van het zwembadwater is heel belangrijk. Dit is de primaire taak van de zwembadpomp. Dankzij de circulatie wordt het water goed gefilterd en worden chemicaliën door het hele zwembad verspreid. Toch kan deze pomp daar best een handje bij geholpen worden. Er kunnen namelijk best plekken ontstaan in een zwembad waar het water stil komt te liggen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de plek rond een zwembadtrap. Door zwembadfonteinen te installeren ga je stilstaand water tegen. 

Kun je een zwembad fontein zelf installeren?

Als je enigszins handig bent, dan kun je zwembad fonteinen zelf installeren. Er bestaan meerdere soorten zwembad fonteinen, je kunt zelfs kiezen voor fonteinen met kleuren. De fonteinen worden altijd aan de rand van het bad bevestigd, ze werken door middel van een adapter. Deze koppel je aan de retourstraal, dit is een deel van de standaard circulatie van het zwembad. Aan de adapter bevestig je een pijp waar het water door de fontein kan stromen. 

Het is belangrijk om de fonteinen goed te installeren, want het wordt een onderdeel van de watercirculatie. Deze circulatie is essentieel voor het schoon houden van het zwembad. De installatie van de fontein kun je daarom het best overlaten aan een expert. 

Wellness Tuinier; dé wellness specialist

Waarom een zwembad fontein? In dit artikel hebben we duidelijk gemaakt wat voor voordelen zwembad fonteinen kunnen bieden. Het is echter heel belangrijk dat de fonteinen goed worden geïnstalleerd. Wellness Tuinier helpt je daar natuurlijk graag bij, wij zijn niet voor niets dé wellness specialist van Nederland.

Heb je al een zwembad in de tuin en wil je een zwembad fontein laten plaatsen? Neem dan contact met ons op, wij bespreken dan samen met jou de mogelijkheden. 

Wil je een zwembad in de tuin laten plaatsen inclusief zwembad fontein? Wij helpen je graag met het hele project. Wij kunnen namelijk alles van A tot Z verzorgen. Wij luisteren naar al jouw wensen, maken een ontwerp, plaatsen het zwembad inclusief fontein(en) en renoveren je tuin. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op! 

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?