zwembad met sandwichrand
04 juli 2024

Waarom een zwembad met sandwichrand?

Ben jij je aan het orienteren op een zwembad? Of ken jij iemand met een zwembad in de tuin en hoor jij de term sandwichrand voorbij komen? In dit artikel gaan we daar wat verder op in!

Herkennen van een sandwichrand

Een zwembad met een sandwichrand is makkelijk te herkennen. Het is een mix van een ingegraven en een bovengronds zwembad. De rand steekt hoger uit dan het tuinoppervlak, waardoor het opvalt tussen het gras of de tegels. Maar het steekt niet volledig boven de grond uit. Bij een diepte van 1,30 meter zie je geen bak van 1,30 meter in je tuin. Dit komt omdat het deels ingegraven is en deels boven de grond staat.

zwembad met sandwichrand

Voorbeeld van een zwembad met een sandwichrand

Waarom een zwembad met sandwichrand?

Allereerst is het goed om te weten dat een zwembad met een sandwichrand qua type niet verschilt van andere volledig ingegraven baden. Waarom kiezen mensen dan voor een zwembad met een sandwichrand? Een van de meest voor de hand liggende redenen is dat mensen het gewoon mooier vinden. Vaak zijn dit mensen met een strakke, ruime tuin die willen dat hun zwembad goed opvalt, omdat ze het een mooi product vinden en het een luxe uitstraling heeft die bij hun tuin past. Het draait dus veel om het visuele aspect.

Daarnaast zijn er ook praktische voordelen. Voor gezinnen met jonge kinderen of ouderen met kleinkinderen kan een zwembad met een sandwichrand, ook wel een halfingegraven zwembad genoemd, veiliger zijn. De hogere rand verkleint de kans dat kinderen erin vallen. Dit geldt ook voor mensen met huisdieren. Een volledig ingegraven zwembad kan gevaarlijker zijn, omdat een moment van onoplettendheid kan leiden tot ongelukken.

Half ingegraven zwembad: bekijk één van onze projecten 

Nadelen van een bad met een sandwichrand

Een half ingegraven zwembad heeft naast voordelen ook nadelen. Wij vinden het belangrijk om deze te noemen zodat je een goed beeld krijgt van wat het beste bij jou past.

Over het algemeen is een zwembad met een sandwichrand duurder om aan te leggen dan een zwembad zonder deze rand. Dit komt door de complexiteit van het uitgraven. Zonder specialistische kennis is dit bijna niet te doen. Daarnaast vereist een half ingegraven zwembad meer materiaal, wat de prijs ook iets verhoogt.

Een half ingegraven zwembad vergt iets meer onderhoud. De opstaande rand kan vies worden en moet schoongehouden worden om het mooie uiterlijk te behouden. Dit is niet veel werk, maar wel goed om te weten.

Verder neemt een half ingegraven zwembad iets meer ruimte in je tuin in. Niet letterlijk meer, maar optisch lijkt je tuin kleiner. Dus als je een hele kleine tuin hebt, kan het aanvoelen alsof er een obstakel in je tuin staat en het ruimtelijke gevoel verminderen.

Zwembad vs Plunge pool

Het verschil tussen een zwembad en een plunge pool is eenvoudig uit te leggen, namelijk de afmetingen. Een plunge pool is klein van formaat, tot ongeveer 400 cm, terwijl een zwembad groter is. In beide gevallen kun je kiezen voor een halfingegraven bad of een zwembad met een sandwichrand. Kortom, ongeacht welke afmeting je kiest, een zwembad met een sandwichrand is altijd een optie.

Uitgraven van een dergelijk bad

Het uitgraven van een zwembad met sandwichrand is precisiewerk. Daarom raden we sterk af om zelf het gat uit te graven als je een zwembad in de tuin wilt. De precisie zit niet alleen in het nauwkeurig uitmeten van de exacte afmetingen, maar ook in technische aspecten zoals drukverdeling, vlakheid en de plaatsing van leidingen en andere techniek. Hoewel het uitgraven van een volledig of halfingegraven zwembad simpel lijkt, is het in de praktijk de basis voor veel tuin- en wellnessplezier.

Afdekken van een half ingegraven zwembad

Er wordt wel eens gedacht dat het afdekken van een half ingegraven zwembad moeilijker is dan een normaal zwembad. Echter, dat is niet het geval. Elk type afdekking dat past bij een volledig ingegraven zwembad of plunge pool, past ook bij een half ingegraven zwembad of een bad met sandwichrand. Hieronder zie je een paar prachtige voorbeelden van een bad met sandwichrand, afgedekt door een lamellenafdekking. Wat wel belangrijk is om te vermelden, is dat wanneer je op zoek bent naar een zwembadoverkapping, je alleen kunt kiezen voor een half-hoge of een hoge overkapping.

voorbeeld van een half ingegraven zwembad met lamellen afdekking

Goed om te weten: lamellen afdekkingen zijn te verkrijgen in verschillende kleuren.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembad

voorbeeld van een aangelegd zwembad
Zwembad in de tuin: Praktische vragen & Antwoorden
Wat is een plons alarm?
Wat is een plonsalarm?
Hoe maak je een zwembad kindveilig?
Hoe maak je een zwembad kindveilig?
zwembad voor normale tuin
Welk zwembad past het best bij een gemiddelde tuin?
geschikt zwembad
Welk type zwembad is geschikt voor mijn tuin?
wat is een prefab zwembad
Wat is een prefab zwembad?
voordelen metalen zwembad
Wat zijn de voor-, en nadelen van een stalen zwembad?
wat is rvs zwembad
Wat is een RVS zwembad?