zwembad noordoosten
28 juni 2024

Zwembad voor rolstoelgebruikers

Een zwembad in de tuin voor rolstoelgebruikers is zeker mogelijk! We krijgen deze vragen vaker dan je denkt en hebben al meerdere keren succesvolle projecten opgeleverd voor rolstoeltoegankelijke zwembaden in de tuin.

Hoe ziet zo’n zwembad eruit?

Allereerst is het goed om te weten dat het in de basis een soortgelijk bad is als alle andere baden die we opleveren. Het grote verschil zit hem alleen in hoe je van het droge in het natte gedeelte komt, dus van de rand in het zwembad. De oplossing hiervoor is relatief eenvoudig: de trap is ingewisseld voor een aflopend plateau of zoals ze dat in vaktermen noemen een oprijtrap waar je als rolstoelgebruiker gemakkelijk in kunt rijden.

Afmetingen van het bad

De afmetingen van een zwembad voor rolstoelgebruikers zijn over het algemeen groter dan bijvoorbeeld de kleinste afmetingen van een plunge pool. Dit komt doordat er voldoende ruimte moet zijn om het zwembad in te kunnen rijden. Bij een bad van bijvoorbeeld 2 bij 2 meter is dit vaak niet mogelijk, omdat het plateau te steil zou zijn om veilig te gebruiken. Bij Wellness Tuinier houden we een minimale afmeting van 400 cm aan. Dan is er sprake van een geleidelijk aflopend plateau, zodat rolstoelgebruikers veilig van het zwembad gebruik kunnen maken.

Diepte van het bad

Als je met een rolstoel in het bad gaat, kom je logischerwijs niet tot de bodem, want dat zou in sommige gevallen betekenen dat je helemaal onder water staat of zit. Daarom is er een plateau of verhoging waar je als rolstoelgebruiker met je rolstoel op staat. Het niet te diep staan heeft ook als voordeel dat je er eenvoudiger weer uit komt. Het nadeel is dat je mogelijk niet de volledige verkoeling hebt die je zoekt, omdat je dus niet diep genoeg komt of gaat.

Is een rolstoelvriendelijk zwembad duurder?

Het antwoord is heel eenvoudig: nee. Of je nou kiest voor een oprijtrap of een gewone trap met treden, de kosten zullen niet verschillen of nauwelijks uiteenlopen. Het enige prijsverschil zou kunnen zitten in de strips/grip op de oprijtrap, die je bij een normale trap niet nodig hebt. Deze grips (zwarte delen op de foto) zorgen dat je  beheerst, met de juiste controle en zonder gevaar, het water in kunt gaan en weer op de wal kunt komen!

 

zwembad rolstoeltrap

Indeling en ruimte rondom het bad

De indeling en ruimte rondom het bad zijn over het algemeen niet wezenlijk anders dan bij een zwembad dat niet specifiek gericht is op rolstoelgebruik. Het is echter belangrijk om goed te kijken naar de locatie en toegankelijkheid van het plateau, en of rolstoelgebruikers daar gemakkelijk kunnen komen en voldoende ruimte hebben om te manoeuvreren. Het inrijplateau moet een gemakkelijke toegangsroute hebben en zich bevinden in een ruime omgeving.

Extra onderhoud van het bad

Er is niet per se meer onderhoud nodig bij dit type zwembad. Het is echter belangrijk om op te merken dat als de rolstoel erg vies is, het zwembadwater eerder troebel kan worden. Daarom is het aan te raden om met een zo schoon mogelijke rolstoel het zwembad in te gaan. Als dit niet regelmatig gebeurt, kan het meer moeite kosten om het water schoon te houden.

Opties en hulpmiddelen

We zijn erg bekend met verschillende baden voor diverse toepassingen en denken graag met je mee. In sommige gevallen kan het zinvol zijn om bijvoorbeeld handgrepen te installeren, zodat je je kunt vasthouden, draaien, keren of licht opstaan. Verder is het fijn om af en toe houvast te hebben, bijvoorbeeld als je het bad in- of uitgaat. Het zorgt immers voor wat stabiliteit.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?