Hoe maak je een zwembad kindveilig?
30 augustus 2022

Hoe maak je een zwembad kindveilig?

Wist je dat er jaarlijks heel wat kinderen verdrinken in een zwembad aan huis of in een zwemvijver? Uit onderzoek blijkt dat verdrinking op nummer drie staat in de lijst met doodsoorzaken bij kinderen en dat dit in de meeste gevallen gebeurt in een vertrouwde omgeving.

Kleuters jonger dan vier jaar hebben de meeste kans om slachtoffer te worden van verdrinking. Heb je een zwembad in je tuin? Dan is het dus noodzakelijk om je zwembad kindveilig te maken, zelfs als het zwembad ondiep is. Maar hoe kun je dit het beste doen? In dit blog geven we je een aantal tips.

Zwembad in de tuin kindveilig maken

Als je de trotse eigenaar bent van een zwembad in je tuin én je hebt kleine kinderen, dan is het erg belangrijk dat je het zwembad in je tuin kindveilig maakt. Dit kun je doen op verschillende manieren.

1. Omhein het zwembad met een hek

Heb je kleine kinderen? Zorg er dan voor dat het zwembad volledig omheind is met een hek, een muur of een haag. Hetzelfde geldt voor een vijver of een zwemvijver. Het is belangrijk dat de omheining minimaal 120 centimeter hoog is.

Voor zwemvijvers, die in de tuin geïntegreerd zijn, geldt dit ook. Wanneer je kinderen of kleinkinderen groter zijn, kan de omheining worden verwijderd.

2. Plaats een kindveilige poort

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een kindveilige poort; een poort die ze niet open kunnen krijgen of die zo hoog is dat ze er niet bij kunnen.

Het is belangrijk om de poort altijd gesloten te houden. Een automatisch sluitsysteem wordt aanbevolen, eventueel kun je een alarm laten installeren op de deuren van je huis die naar het zwembad leiden. Infraroodstraling tussen paaltjes op 60 centimeter hoogte is een andere mogelijkheid. Wanneer de infraroodstraling wordt doorbroken gaat het alarm af.

> Lees ook: Zwembadaanleg met kindertoestel

3. Installeer een gemotoriseerd roldek

Ben je zelf niet in de buurt? Dan is een gemotoriseerd roldek een goede optie. Zo kun je het hele zwembad bedekken wanneer je zelf niet in de buurt bent. Het is hierbij wel belangrijk dat het roldek het gewicht van een kind moet kunnen dragen. De keuze voor een gewoon zeil is in dit geval niet voldoende, het is zelfs gevaarlijk wanneer je kind onder het zeil terecht komt.

Heb je een vijver? Dan zou je kunnen overwegen om een stevig metalen netwerk net onder het watervlak te spannen. Ook dan is het belangrijk dat het netwerk stevig genoeg is om een kind te kunnen dragen.

4. Een bovengronds zwembad

Als je kleine kinderen hebt en je wilt graag een zwembad in de tuin, dan zou je kunnen overwegen om te kiezen voor een bovengronds zwembad. De hoogte van een bovengronds zwembad werkt dan als een barriere. Niet vergeten om de trapjes weg te halen als het zwembad niet in gebruik is.

5. Leer je kinderen zo vroeg mogelijk zwemmen

Vanaf een jaar of vier kunnen kinderen op zwemles. Het is belangrijk om je kinderen zo vroeg mogelijk te leren zwemmen om ongelukken te voorkomen.

Echter, ga er niet vanuit dat kinderen niet kunnen verdrinken als ze zwemles hebben gehad. Je dient je kinderen te allen tijde in de gaten te houden wanneer ze in het zwembad zijn. Er bestaat altijd de mogelijkheid dat ze zich verslikken en in paniek raken. Om verdrinking te voorkomen zijn zwembandjes onvoldoende.

6. Verwijder speelgoed

Is het zwembad niet in gebruik? Verwijder dan al het speelgoed dat rondom het zwembad ligt. Speelgoed kan kinderen naar het zwembad lokken.

7. Leer reddingstechnieken

Tot slot is het belangrijk dat je reddingstechnieken leert, zoals bijvoorbeeld hartmassage en mond-op-mond beademing. Voor ouders is dit belangrijk, maar babysitters en grootouders moeten dit ook kunnen wanneer ze op je kinderen passen.

Zwembad in de tuin? Kies voor Wellness Tuinier!

In dit blog heb je kunnen lezen hoe je het zwembad in de tuin kindveilig kunt maken. Wat voor zwembad je ook kiest, veiligheid staat voorop. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Ben je nog op zoek naar een zwembad en kun je wel wat advies gebruiken? Dan ben je bij Wellness Tuinier aan het juiste adres.

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Wij graven niet alleen een gat en plaatsen het bad, wij gaan eerst een uitgebreid gesprek aan met jou! Hierin kun jij je wensen aangeven en voorzien wij je van onze kennis en advies. Aan de hand van dit gesprek maken wij een mooi ontwerp waarin we het zwembad op exact de goede plek plaatsen. Wij kunnen tevens de gehele tuin renoveren na het plaatsen van het bad.

Heb je interesse in onze diensten en producten of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180 554 666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het coentactformulier.