zwembad op noordwesten
18 augustus 2022

Kan een zwembad in vlonders geplaatst worden?

De omranding van een zwembad kan van verschillende materialen worden gemaakt. Deze omranding wordt ook wel pooldeck genoemd of zwembadpatio. Het is de plek waar ligstoelen, tafels en ander tuinmeubilair geplaatst wordt. Deze omranding kan ook van hout gemaakt worden, zo ontstaat bijvoorbeeld een zwembad in vlonders.

De uitstraling van een zwembad wordt voor een groot deel bepaald door de omranding. Bij het ontwerpen en bouwen van een zwembad is het dan ook belangrijk om voor de juiste materialen te kiezen. Je wilt natuurlijk wel een ruimte dat stijlvol, uitnodigend en bovendien veilig is. 

In dit artikel gaan we in op de verschillende materialen die voor een zwembadomranding gebruikt worden. De focus ligt daarbij op de vlonders, dit is namelijk een materiaal waar steeds meer mensen voor willen kiezen. 

Zwembad omranding versus zwembadrand

De omranding van een zwembad en de zwembadrand zijn twee verschillende dingen. De zwembadrand is een rand van 12 centimeter breed dat vrijwel altijd gemaakt is van steen of beton. Het wordt geplaatst tussen het zwembad en de zwembadomranding. Een zwembadomranding is veel groter. Als je bijvoorbeeld een zwembad in vlonders plaatst, dan moeten deze groot genoeg zijn voor meubels, stoelen en misschien zelfs een BBQ plek. Je kunt de omranding een soort zwembadterras noemen, het zorgt voor de unieke look van het gehele zwembad. 

Zwembad omranding materialen

Voor een zwembad omranding kunnen verschillende materialen worden gebruikt zoals steen, hout of beton. Als je kiest voor hout dan zorgen de terrasplanken voor veel flexibiliteit in het ontwerp, je kunt er veel kanten mee op. Een zwembad in vlonders is daarom helemaal niet zo´n gek idee. Als je een zwembad gaat laten aanleggen dan kies je eerst wat voor soort bad. De tweede stap is het uitzoeken van de gewenste materialen voor de omranding. Dit zijn de voor-en nadelen van de meest populaire materialen:

Beton

Eén van de populairste materialen is beton, bovendien is het erg betaalbaar. Een zwembadomranding van beton kan op verschillende manieren worden afgewerkt, je zou zelfs voor een bepaalde kleur kunnen kiezen. Beton heeft echter wel enkele nadelen, vooral op gebied van het weer. In koude winters zou het beton kunnen gaan scheuren door het proces van constant bevriezen en ontdooien

Hout

Een ander zeer populair materiaal voor de zwembadomranding is hout. Hout is goedkoop, heel makkelijk om mee te werken en het zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Daarnaast kan hout van de grond worden opgebouwd. Zo zou je bijvoorbeeld een opbouw kunnen maken rond een zwembad. Je krijgt dan als het ware een zwembad in vlonders. Een klein nadeel van houten vlonders is dat het meer onderhoud vergt om goed te houden. Je zult het regelmatig moeten beitsen om kleurverlies tegen te gaan en om het hout te beschermen tegen vocht. 

Composiet hout

Vind je de uitstraling van hout mooi maar wil je niet aan het onderhoud vastzitten? Kies dan voor composiet houten vlonders. Deze zien eruit als hout, maar zijn gemaakt van kunststof. Andere voordelen van dit materiaal zijn dat het vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Het vervaagd niet, rot niet en geeft geen splinters. Bovendien is het materiaal stroef van zichzelf, wat de veiligheid rond het zwembad vergroot. 

Steen

Veel mensen kiezen voor een zwembadomranding van steen. Steen is dan ook duurzaam, betaalbaar en heel stijlvol. Daarnaast zijn er enorm veel mogelijkheden in vormen, maten en kleuren. Een stenen omranding vereist bijna geen onderhoud. Bovendien heeft steen een natuurlijke wrijving, zeker wanneer je kiest voor natuurstenen die speciaal gemaakt zijn voor rond een zwembad. 

Een zwembad in vlonders

Een omranding van hout past heel goed bij een zwembad. Het is zelfs een hele goede oplossing als je bijvoorbeeld een zwembad op een dakterras wil laten plaatsen. Je bouwt dan een houten opbouw waar het zwembad in geplaatst wordt. Je creëert dan een zwembad in vlonders. Dit is natuurlijk ook mogelijk als je een zwembad op een bepaalde plek in de tuin wilt plaatsen, bijvoorbeeld op een verhoging of onder een terras. 

Wellness Tuiner; dé wellness specialist van Nederland

Wil jij een zwembad in vlonders laten plaatsen? Wellness Tuinier voert graag het hele project voor je uit. Wij zouden zelfs een geheel ontwerp kunnen maken voor het zwembad en omgeving. Op onze website kun je een goed beeld krijgen van de projecten die wij hebben afgerond, de diensten die wij aanbieden en de producten die wij leveren. 

Heb jij interesse in onze producten? Veel van onze producten kun je via onze webshop kopen. Ben je geïnteresseerd in onze diensten? Neem dan contact met ons op! 

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?