zwembad aanleggen
18 augustus 2022

Een zwembad fontein installeren; hoe doe je dit en wat zijn de voordelen?

Heb je er wel eens aan gedacht om een zwembad fontein te installeren? Het kan een prachtige toevoeging zijn voor jouw zwembad. Een fontein zorgt natuurlijk voor het esthetische effect; het staat heel mooi, daarnaast heeft een fontein ook nog belangrijke en praktische functies. In dit artikel bespreken we de belangrijkste voordelen van een zwembad fontein; waar je op moet letten, wat voor soorten er bestaan en we geven enkele tips voor de installatie ervan. 

De voordelen van een zwembad fontein

Het grootste voordeel van een zwembad fontein is vanzelfsprekend de esthetiek. Een fontein in je zwembad is heel mooi, het geeft onmiddellijk een bepaalde sfeer. Daarnaast heeft een fontein ook enkele andere voordelen. Deze voordelen zijn:

Ze vormen een natuurlijke geluidsbarrière

Een fontein zorgt voor stromend water, laat dat nu één van de mooiste en rustgevende geluiden zijn die er bestaan. Als het water van de fontein het water van het zwembad raakt, dan zorgt het als het ware voor een geluidsbarrière. Het zal lawaai uit de buurt wegnemen, je kunt dan denken aan auto´s, luide buren of andere storende geluiden. Dankzij de fontein kun je genieten van een rustige en ontspannen omgeving. 

Een fontein koelt het zwembad

In een hete zomer kan een fontein helpen om het zwembadwater koel te houden. De fontein koelt het zwembad af door zuurstof toe te voegen aan het water, hierdoor wordt tevens de temperatuur verlaagd. Door een aantal fonteinen te combineren met een goede zwembadpomp zorg je hierdoor voor een heerlijk koel zwembad. 

Een fontein zorgt voor circulatie van het zwembadwater

Een goede circulatie van het zwembadwater is heel belangrijk. Hierdoor worden namelijk de chemicaliën goed verspreidt door het water. Daarnaast vermindert het de kans op zogenaamde dode plekken waar de circulatie laag is. Op deze plekken krijgen algen en bacteriën een goede kans om te ontwikkelen en te hechten. Dankzij een goede zwembadcirculatie blijft het water schoon en hygiënisch. De zwembadpomp is het primaire middel om de circulatie op peil te houden, maar fonteinen en jets zijn daar een goede aanvulling op. 

Veel soorten en keuzes

Je kunt allerlei soorten fonteinen aanschaffen voor een zwembad. Zorg ervoor dat de fontein die je kiest goed past bij de stijl van het zwembad. De fontein moet er op een natuurlijke wijze bij passen. Een grote romeinse fontein aan de rand van een modern strak zwembad past gewoon niet. 

Nadelen van een fontein in een zwembad

Wil jij een fontein in het zwembad installeren? Hier zit niet echt een nadeel aan. Het belangrijkste waar je op moet letten zijn de kosten. Bepaal jouw budget en ga daarna op zoek naar de verschillende mogelijkheden die fonteinen of zelfs watervallen kunnen bieden. De kosten kunnen anders namelijk snel oplopen, zeker wanneer je kiest voor iets extravagants of specifieks. 

Wat voor soorten fonteinen bestaan er voor in het zwembad?

Er bestaan veel verschillende ontwerpen op gebied van zwembadfonteinen. De eerste keus die je zult moeten maken is waar je de fontein wilt; aan de rand van het zwembad of midden in het zwembad?

Een fontein aan het zwembad

Fonteinen aan het zwembad bevinden zich aan de rand van het bad. Je kunt deze zo groot of zo klein kiezen als je wilt, laat dit gewoon afhangen van jouw smaak. De fonteinen werken door middel van een adapter. Deze wordt bevestigd aan de retourstraal, dit is een onderdeel van de normale circulatie van het zwembad. Door een pijp te bevestigen aan de adapter kan het water door de fontein stromen in plaats van de traditionele weg. Dit soort zwembad fontein is zelf te installeren, mits je enigszins handig bent. Er bestaan zelfs fontein jets die kleuren geven aan het zwembadwater. 

Een fontein midden in het zwembad

Bepaalde zwembaden vragen gewoon om een pronkstuk midden in het zwembad. In dat geval kun je kiezen voor een mooi natuurstenen of betonnen fontein. Deze zijn vanzelfsprekend moeilijker om te installeren dan een eenvoudige fontein. Tijdens het ontwerpen van het zwembad zal hier rekening mee gehouden moeten worden. 

Wellness Tuinier; dé wellness specialist van Nederland

Wil jij een zwembad fontein installeren? Tegenwoordig bestaan er allerlei jets voor het zwembad, ook jets die voor een fontein in het zwembad zorgen. Ben je geïnteresseerd in zo´n fontein en wil je deze laten installeren? Wellness Tuinier voert het graag voor je uit! Heb je nog geen zwembad en wil je er één laten plaatsen inclusief fontein? Maak dan een afspraak bij ons, wij gaan dan een gesprek aan waarin jij al jouw wensen kunt aangeven. Wij maken aan de hand van jouw wensen een ontwerp waarin natuurlijk de fonteinen een mooie plaats krijgen. Het gehele project van ontwerp tot tuinrenovatie voeren we graag voor je uit!

Heb je interesse in onze producten en/of diensten of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?