Wat is een dompelbad?
30 augustus 2022

Wat is een dompelbad?

Heb je wel eens gehoord van een dompelbad? Een dompelbad wordt ook wel een ijsbad of een koudwaterbad genoemd. Het is een bad waarin je jezelf kunt onderdompelen in koud water.

In dit blog vertellen we je alles over het dompelbad. Is het goed voor je gezondheid of juist gevaarlijk? Helpt een dompelbad bij je sportprestaties? Of kun je net zo goed koud afdouchen? Lees snel verder om alles te weten te komen over het dompelbad.

Wat is een dompelbad?

In een dompelbad kun je jezelf onderdompelen in koud water. Het idee is ontstaan in Finland, waar er wakker werden gehakt in natuurijs om zo een bad te maken waarin men kon afkoelen na de sauna. Nu kun je dompelbaden kopen in allerlei soorten en maten, zoals een plastic dompelton, een houten dompelbad of een ijsbad.

Je kunt een dompelbad zien als een koude training, waarbij je lichaam allerlei positieve effecten ervaart. Nu maakt het in principe geen verschil of je jezelf onderdompelt in koud water, of dat je jezelf koud afdoucht. De voordelen ontstaan door de plotselinge overgang van warm naar koud.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een dompelbad?

Jezelf onderdompelen in een ijsbad na een saunasessie heeft meerdere positieve effecten op je gezondheid. Je voelt je frisser en het geeft een boost aan je immuunsysteem. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje.

Boost voor je immuunsysteem

Het koude water zorgt ervoor dat je immuunsysteem versterkt wordt. Door de kou worden er witte bloedlichaampjes aangemaakt die een verhogende werking hebben op je weerstand. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks koud douchen leidt tot een daling in het ziekteverzuim van maar liefst 29%. Het water dient in dit geval kouder te zijn van 20 graden en je moet jezelf 30 seconden koud afdouchen.

Deze tijd is een stuk korter bij een dompelbad na een saunabezoek. Er wordt dan geadviseerd om jezelf niet langer dan 20 seconden onder te dompelen. Een dompelbad in de sauna is namelijk een stuk kouder dan 20 graden. Blijf je te lang zitten in een dompelbad, dan wordt er teveel warmte onttrokken aan je lichaam, waardoor je niet meer goed kunt opwarmen.

Je voelt je lichamelijk en geestelijk fris

Naast een boost voor je immuunsysteem werkt een dompelbad ook verhelderend en verfrissend. Kom je net uit een warme sauna en ga je daarna het dompelbad in? Dan krijgt je lichaam een schrikreactie; de schok zorgt voor een reset in je lichaam. Bij deze schok komt endorfine en adrenaline vrij, waardoor je een energieboost krijgt. Daarnaast laat je spanning los en er ontstaat een geluksgevoel.

Het is goed voor je ademhaling

Een dompelbad is niet alleen voor na een sauna bezoek, je kunt het ook gebruiken om even helemaal te ontspannen na een lange werkdag. Er zijn ook mensen die de dag beginnen met een dompelbad. Je lichaam is totaal ontspannen na zo’n koude shock. De plotselinge kou zorgt ervoor dat je gaat hyperventileren.

Ben jij iemand die veel last heeft van stress? Dan is een dompelbad de perfecte manier om je ademhaling onder controle te krijgen. Neem je regelmatig een dompelbad en combineer je dit met ademhalingsoefeningen? Dan krijg je je ademhaling sneller onder controle, ook in stressvolle situaties.

Verbetering van de bloedsomloop

De overgang van warm naar koud is ook nog eens goed voor je bloedsomloop. De sauna zorgt ervoor dat je bloedvaten verruimen en een dompelbad zorgt ervoor dat ze vernauwen. Dit heeft als resultaat dat je bloedvaten elastischer worden, waardoor je bloed beter rondgepompt kan worden.

Meer bloed rondpompen betekent meer zuurstof naar de spieren. Dit komt je sportprestaties ook ten goede. Ga echter niet zomaar na het sporten de sauna in. Zorg ervoor dat je eerst voldoende water drinkt, aangezien je tijdens het sporten veel vocht verliest. Zo droog je tijdens de sauna sessie niet helemaal uit.

Dompelbad kopen bij Wellness Tuinier

Ben je na het lezen van dit blog overtuigd van alle voordelen van een dompelbad? En ben je op zoek naar meer informatie? Dan ben je bij Wellness Tuinier aan het juiste adres.

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Bij ons kun je terecht voor alle mogelijke zwembaden, spa’s, plunge pools, hydro pools en ook dompelbaden. Daarnaast bieden wij het belangrijke voordeel dat we het gehele project van A tot Z kunnen uitvoeren. Als je een dompelbad door ons wilt laten plaatsen, dan zullen we eerst met je in gesprek gaan. Wij vinden het namelijk belangrijk om jouw wensen te vervullen.

Door een aantal vragen te stellen krijgen wij een goed beeld hoe we aan jouw wensen kunnen voldoen. Hierna maken wij een ontwerp waardoor jij een goed beeld krijgt hoe het geheel eruit komt te zien. Je kunt enige aanpassingen aangeven of het ontwerp goedkeuren. Daarna ontvang jij een offerte waarin alle aanlegkosten gespecificeerd staan. Dan gaan we aan de slag met het aanleggen van een dompelbad en eventuele tuinrenovatie.

Wil je meer informatie over het plaatsen van een dompelbad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.