22 augustus 2022

Kun je zwemmen in melkachtig water?

Een onjuiste waterbalans kan troebel of melkachtig zwembadwater veroorzaken. Vaak heeft dit te maken met een te lage of een te hoge pH waarde. Dode algen kunnen ook de oorzaak zijn van melkachtig zwembadwater. Heb jij last van melkachtig water in jouw zwembad? En vraag je je af of je kunt zwemmen in melkachtig water? Lees dan snel verder, want in dit blog vertellen we je er alles over.

Hoe ontstaat troebel of melkachtig zwembadwater?

De voornaamste oorzaak van troebel of melkachtig zwembadwater is een onjuiste pH-waarde. Als jij je zwembad dagelijks gebruikt, dan is dagelijks onderhoud een must. Voor helder en veilig water moet de waterbalans te allen tijde op orde zijn. Is de pH-waarden van je zwembadwater uit balans? Dan is het voor het chloor onmogelijk om zijn werk te doen en blijft je zwembad niet helder en schoon.

Het is daarom belangrijk om de waardes van het water iedere dag te testen. Je kunt hier een goede watertester voor gebruiken, maar losse teststrips zijn ook mogelijk. Als de waterwaardes uit balans zijn, dan kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een flinke onweersbui of aan een filterset die niet lang genoeg gedraaid heeft. Het kan ook ontstaan doordat je te weinig pH+ hebt toegevoegd. Dit kan resulteren in troebel of melkachtig water.

De melkachtige kleur van water kan ook ontstaan als je last hebt gehad van algen. De overgebleven dode algen geven het water een melkachtige kleur. Dode algen zijn in tegenstelling tot levende algen namelijk vaak wit.

Kun je zwemmen in melkachtig water?

Als het water niet té melkachtig is, dan kun je hier nog prima in zwemmen. Het kan geen kwaad om te zwemmen in water waarvan de pH-waarde een beetje uit balans is. Het is dus wel belangrijk om de pH-waarde te testen voordat je het water in gaat. Kinderen kun je beter niet laten zwemmen in troebel water, het kan rode ogen of jeuk als gevolg hebben. Het is wel belangrijk om het probleem direct aan te pakken.

Hoe kun je melkachtig water voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar hoe kun je melkachtig water nu voorkomen? Het blijft belangrijk om het water altijd te blijven testen. Gebruik je het zwembad regelmatig? Test dan minimaal 1 keer per dag het water. Je kunt hiervoor een goede testset gebruiken.

Om melkachtig of troebel water weer helder te krijgen, kun je onderstaand stappenplan volgen.

Stap 1: Stel de oorzaak van het troebele water vast

Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van het melkachtig of troebel water vast te stellen. Hiervoor dien je de waardes van het zwembadwater te testen. Let hierbij vooral op de pH-waarde. Een pH-waarde dient tussen de 7,2 en 7,6 te zijn. Als de pH-waarde niet in orde is, dan kun je direct doorgaan naar stap 2. Als de pH-waarde volgens de test goed is, ga dan na of je kort geleden last hebt gehad van algen.

Stap 2: pH toevoegen

Als de pH-waarde niet op orde is, dan dien je pH-minus of pH-plus toe te voegen om het water weer in balans te brengen. De juiste dosering vind je op de verpakking.

Stap 3: Chloorshock

De volgende stap is het toevoegen van chloorshock aan het zwembadwater. Dit zorgt ervoor dat het water een boost krijgt. De juiste chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm per liter.

Stap 4: Laat de pomp zijn werk doen

De zwembadpomp op de filterset dient 24 uur per dag aan te staan. Test dagelijks, en voeg waar nodig chemicaliën toe om de waterwaarden weer op het juiste niveau te krijgen.

Zwembadonderhoud door Wellness Tuinier

In dit blog heb je antwoord gekregen op de vraag ‘Kun je zwemmen in melkachtig water?’ Ook hebben we je uitgelegd wat je er zelf aan kunt doen om melkachtig water te voorkomen en hoe je het kunt herstellen? Geef je onderhoud aan het zwembadwater liever uit handen? Dan helpen wij je graag!

Bij de Wellness Tuinier kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad. Heb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Of heb je iemand nodig die jouw zwembad onderhoudt? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Tuinier heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

zwembad noordoosten
Zwembad voor rolstoelgebruikers
Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?