Hoeveel water kost een zwembad per jaar?
30 augustus 2022

Hoeveel water kost een zwembad per jaar?

Er is niets heerlijker dan een zwembad in je eigen tuin, maar je hebt er heel wat water voor nodig. We hebben het dan niet over grondwater, maar helder en fris leidingwater dat in Nederland uit de kraan komt. Heel fijn dat dit mogelijk is, maar hoeveel water kost een zwembad per jaar? In dit blog gaan we hier dieper op in.

Hoeveel water verbruikt een zwembad?

Hoeveel water jouw zwembad verbruikt hangt af van de volgende factoren:

  • De grootte of inhoud van je zwembad;
  • De omgevingstemperatuur en de gemiddelde temperatuur van je zwembad;
  • Of je wel of geen gebruik maakt van een afdekzeil;
  • Hoe vaak je de filterinstallatie terugspoelt;
  • Waterverdamping in je zwembad.

Verdamping zorgt ervoor dat je zwembadwater verliest. Des te groter je zwembad is, des te meer water er verdampt. Ook de omgevingstemperatuur is van invloed op de mate van verdamping.

Daarnaast zorgt het backwashen of terugspoelen van het filter ook voor waterverbruik. Zwembadwater wordt door het filter naar de riolering gepompt. Verontreiniging zoals zand en ander vuil, dat door de filterpomp is opgeslagen, wordt zo weggespoeld. Dit zorgt ervoor dat je een paar centimeter van je zwembadwater per week verliest.

Waterverbruik van een zwembad

Hoeveel water kost een zwembad per jaar? Om dat te berekenen gaan we uit van de volgende situatie:
Het zwembad wordt vier maanden per jaar gebruikt, het filter wordt elke week teruggespoeld en in de nacht wordt het zwembad afgedekt. Het waterverbruik per week komt dan ongeveer neer op 6%.

Moet je het zwembad opnieuw vullen of vul je het voor de eerste keer, dan kun je hier de volgende berekening voor maken:
Inhoud zwembad x 250% waterverbruik (oftewel x 2,5)

Ga er vanuit dat je een zwembad hebt met een inhoud van 40 m3. In één seizoen verbruik je dan 100 m3 aan water. Je zou hier het regenwater vanaf kunnen halen, alleen is van tevoren niet te voorspellen hoeveel het regent in de zomer.

Als je het zwembadwater in het voorjaar niet ververst, dan verbruik je uiteraard minder water. Je kunt dan de inhoud van je zwembad vermenigvuldigen met 1,5. Je verbruikt dan ongeveer 60m3 aan leidingwater.

Hoe kun je besparen op waterverbruik?

Wil je zoveel mogelijk water besparen? Dan zijn er een aantal tips die je op kunt volgen:

  • Een lagere watertemperatuur zorgt voor minder verdamping van het water;
  • Maak gebruik van filterglas of egfm in je zandfilter. Zo verbruik je minder tijd en dus minder water;
  • Een hoogwater skimmer zorgt ervoor dat er meer water over de rand klotst;
  • Maak gebruik van een zwembadoverdekking om je zwembad af te dekken.

Zwembadoverdekking kopen bij Wellness Tuinier

In dit blog heb je alles kunnen lezen hoeveel water een zwembad kost per jaar. Om verdamping van het water tegen te gaan, kun je ervoor kiezen om een zwembadoverdekking te laten plaatsen. Wil je een zwembadoverdekking laten installeren? Kijk dan eens in het assortiment van Wellness Tuinier.

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Wij leveren en installeren zwembaden, spa’s, hydropools, zwemvijvers en nog veel meer. Wij graven niet alleen een gat en plaatsen het bad, wij gaan eerst een uitgebreid gesprek aan met jou! Hierin kun jij je wensen aangeven en voorzien wij je van onze kennis en advies. Aan de hand van dit gesprek maken wij een mooi ontwerp waarin we het zwembad op exact de goede plek plaatsen.

Wij kunnen tevens de gehele tuin renoveren na het plaatsen van het bad. Ook kun je bij ons terecht voor het plaatsen van een buitendouche of een zwembadoverdekking en voor onderhoud aan je zwembad.

Heb je interesse in onze diensten en producten of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180 554 666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?