Hoeveel zout nodig voor elektrolyse?
26 augustus 2022

Hoeveel zout voor elektrolyse heb je nodig?

Het is een verrijking om een zwembad in je eigen tuin te hebben, vooral tijdens de hete zomers die we tegenwoordig in Nederland hebben. Steeds meer Nederlanders kiezen daarom voor een echt zwembad in de tuin. Je hebt als consument tegenwoordig enorm veel keus; een polypropyleen zwembad, een plunge pool, een spa of een hydropool. Er bestaat een zwembad voor ieders wens.

Het is echter wel belangrijk dat een zwembad goed onderhouden en schoongemaakt wordt. Het zwembadwater kan namelijk snel vies worden, vooral op warme dagen en als het veel gebruikt wordt. De meeste mensen kiezen nog steeds voor chloor om het water vrij te houden van bacteriën en algen. Maar het kan ook op een andere manier, door zoutelektrolyse.

We bespreken deze optie regelmatig op ons blog. In dit artikel kun je lezen hoeveel zout voor elektrolyse je nodig hebt.

Wat is zoutelektrolyse bij een zwembad?

Een zoutwaterzwembad is een bad dat gedesinfecteerd wordt door middel van zoutelektrolyse. Veel mensen hebben een negatief beeld bij een zoutwaterzwembad omdat ze het al snel associëren met zout water van zee. Het water in een zoutwaterzwembad bevat echter niet veel zout, het is daarom niet te vergelijken met zeewater.

Een zwembad dat werkt via zoutelektrolyse bevat slechts 10% van het zoutgehalte van zeewater. Je zult dus niet in zout zeewater zwemmen, je proeft er zelfs niets van en je kunt gewoon je ogen open houden als je onder water zwemt. Sterker nog, je hebt geen last meer van rode ogen door chloor en de geur van chloor is ook verleden tijd.

Hoeveel zout voor elektrolyse heeft mijn zwembad nodig?

Een zwembad dat gedesinfecteerd wordt door middel van zout elektrolyse heeft slechts drie tot vier gram zout per liter zwembadwater nodig. Zout hoeft slechts één keer per jaar toegevoegd te worden aan het zwembadwater. Je doet dit aan het begin van het seizoen, daarna blijft het systeem het hele jaar zijn werk doen.

Het zout dat je toevoegt is natriumchloride. Het zoutelektrolyse apparaat scheidt het chloride van de natrium door middel van stroom. De chloride kun je zien als chloor, deze stof dood alle bacteriën en zorgt voor een schoon en helder bad. Als het schoonmaakproces voorbij is, dan bindt het chloor zich weer aan het natrium. Dit proces gaat continu door. Je hoeft daarom niet constant een desinfectiemiddel aan het water toe te voegen. Zout wordt als het ware de bron van chloor.

> Lees ook: Welk zout toevoegen in zwembad voor zoutelektrolyse?

Wil jij ook een zwembad zonder chloor?

Een zwembad dat desinfecteert via zoutelektrolyse wordt gezien als een zwembad zonder chloor. Toch is het chloor dat de bacteriën dood en het water helder houdt. Als gebruiker heb je echter veel meer gemakken; je hoeft niet constant chloor toe te voegen, je hebt geen last van rode ogen door chloor en het zwembadwater ruikt niet meer naar chloor.

Het zoutelektrolyse systeem is een stuk duurder dan een regulier chloor systeem, maar op den duur verdien je dit zeker terug. De onderhoudskosten zijn namelijk een stuk lager.

Wil jij een zoutelektrolyse systeem op jouw huidige zwembad laten installeren? Er zijn dan wel een tweetal zaken waar je op moet letten.

Titanium

Ten eerste moet een eventueel aanwezige warmtepomp gemaakt zijn van titanium. Als dit niet het geval is, dan zal de pomp aangetast worden door het zout.

RVS

Het tweede waar je op moet letten is het aanwezige RVS in het zwembad. Is de trap gemaakt van RVS? Dan zal ook deze aangetast worden door zout. Deze items zullen dus vervangen moeten worden voordat je overstapt op zoutelektrolyse. Wellness Tuinier kan alle items voor je vervangen en een zoutelektrolyse systeem installeren.

Wil je een nieuw zwembad laten plaatsen en wil je het laten desinfecteren door middel van zoutelektrolyse? Wellness Tuinier helpt je daar ook graag bij! Wij kunnen verschillende soorten zwembaden leveren, natuurlijk ook met een zoutelektrolyse systeem.

Heb jij interesse in onze producten of diensten? Neem dan contact met ons op!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?