26 augustus 2022

Hoeveel verbruikt een warmtepomp voor een zwembad?

Een warmtepomp voor een zwembad is eigenlijk een onmisbaar apparaat voor iedere bezitter van een zwembad. Door gebruik van een warmtepomp wordt het water op een aangename temperatuur gebracht en gehouden.

Warmtepompen zijn vrij prijzig, maar het is een waardevolle investering. Ze gaan namelijk heel lang mee, het rendement is heel hoog en het apparaat is energiezuinig. Maar hoeveel verbruikt een warmtepomp voor een zwembad precies? In dit artikel kun je er meer over lezen.

Hoe werkt een warmtepomp?

De naam zegt het eigenlijk al: Een warmtepomp heeft als doel het opwarmen van het zwembadwater. Dit doet de warmtepomp heel effectief. Het zuigt warme buitenlucht aan, dat naar een koelmiddel wordt geleid. Het koelmiddel neemt warmte op van de buitenlucht. Als het koelmiddel warm wordt dan verdampt het naar een gas. Het gas verplaatst zich dan naar de compressor. Daar wordt het samengeperst waardoor het gas nog heter wordt.

Het koude zwembadwater stroomt door leidingen langs het hete gas van de warmtepomp. Hierdoor wordt het water opgewarmd en stroomt het opgewarmd terug het zwembad in. Het gas koelt af door dit proces, waardoor het weer verandert in een koelmiddel. Dit proces gaat continu door.

> Lees ook: Hoe snel warmt een warmtepomp een zwembad op?

Hoeveel verbruikt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt zeer effectief en is daardoor heel energiezuinig. Dat komt doordat het zijn warmte voor maar liefst 80% uit de buitenlucht haalt. Je kunt dit zien als gratis energie, de overige 20% warmte moet door de pomp zelf geproduceerd worden. Het absolute verbruik wordt bepaald door de COP waarde van de pomp. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte de pomp uit 1kw vermogen kan halen.

Bij elke warmtepomp staat het aantal Kilowatt vermogen vermeld. Wanneer de COP waarde 4 is, dan haalt de warmtepomp 4kw warmte uit 1kw vermogen. Hoe hoger deze COP waarde, des te lager is het verbruik van de pomp.

Moderne warmtepompen voor het zwembad kun je instellen op temperatuur. De pomp gaat dan alleen aan als de temperatuur onder een bepaalde waarde komt. In een warme zomer zal de warmtepomp dus minder verbruiken.

Wat kan ik er zelf aan doen om de warmte vast te houden?

Het verbruik van de warmtepomp kun je voor een deel zelf bepalen. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk waar je de warmtepomp plaatst. Deze moet altijd buiten worden geplaatst, zodat het goed gebruik kan maken van de buitenlucht. Bovendien is het heel belangrijk dat de pomp zijn lucht kwijt kan. Hoe verder je de warmtepomp van het zwembad plaatst, des te meer warmteverlies dit zal opleveren. Je kunt de pomp daarom het best zo dicht mogelijk bij het bad plaatsen.

Er bestaan daarnaast nog andere manieren om het zwembadwater zo warm mogelijk te houden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het zwembad op de meest zonnige plek in de tuin te plaatsen. Ook kun je het zwembad afdekken met een zeil na het gebruik of je kunt een overkapping laten plaatsen over het zwembad. Om de zwembadpomp nog energiezuiniger te laten werken zou je gebruik kunnen maken van een zonnepaneel.

Een warmtepomp voor het zwembad kopen bij Wellness Tuinier

Hoeveel verbruikt een warmtepomp van een zwembad? Het verbruik is afhankelijk van de COP waarde en het vermogen van de warmtepomp. Alle warmtepompen zijn echter zeer zuinig en effectief werkende apparaten. Wil je ook een warmtepomp kopen voor jouw zwembad? Bij Wellness Tuinier kun je terecht voor alle diensten en producten op gebied van wellness; zwembaden, spa´s en Hydropools, maar natuurlijk ook warmtepompen.

Wij hebben een ruim assortiment warmtepompen. Ze staan handig onderverdeeld op capaciteit en temperatuur vermogen. Als je zelf een warmtepomp wilt installeren dan kun je deze bestellen via onze webshop. Wil je een warmtepomp laten installeren door ons? Neem dan contact met ons op, dan kunnen wij de meest geschikte pomp voor jou uitzoeken en plaatsen.

Je kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Heb je vragen over onze warmtepompen of over één van onze andere producten of diensten? Via onze website kun je op werkdagen met ons chatten, wij helpen je graag!