Hoe vul ik mijn zwembad?
30 augustus 2022

Hoe vul ik mijn zwembad?

Is het zwemseizoen weer aangebroken en wil je het zwembad met water vullen? Heb je pas een zwembad geplaatst of laten plaatsen en mag het water er in? Of heb je een poolparty gehad, inclusief een wedstrijdje bommetje doen waardoor er veel water uit het zwembad is geplonsd? Het is dan weer tijd om het zwembad met water te vullen.

Maar hoe vul ik mijn zwembad? In dit artikel leggen we het uit!

Hoe vul ik mijn zwembad?

Om het zwembad te vullen kun je het best gewoon leidingwater gebruiken. Daarvoor kun je een aansluiting maken met het waterleidingnet vlakbij het zwembad. Je kunt dan gewoon gebruik maken van een tuinslang om het zwembad te vullen. Zorg ervoor dat het uiteinde van de slang geen harde of scherpe randen heeft. Het zwembad zou hier anders van kunnen beschadigen. Zitten er wel scherpe randen aan het uiteinde? Bedek deze dan met tape.

Hierna plaats je het uiteinde van de slang op het diepste deel van het zwembad. Je draait de kraan open en laat het zwembad geheel vol lopen tot boven de skimmers en inspuiters. Het vollopen van het zwembad kan enkele uren duren. Dit is afhankelijk van de grootte en diepte van het zwembad. Na het vullen van het zwembad zul je metingen moeten doen en onderhoudsmiddelen moeten toevoegen.

Lees ook: Hoe maak ik mijn zwembad leeg?

Wanneer vul je het zwembad met water?

Het water van een zwembad moet ten minste één keer per jaar geheel ververst worden. Dit kun je het best aan het begin van het seizoen doen. De hygiëne van het water behoud je door goed wekelijks en maandelijks onderhoud te plegen. Op warme dagen zul je regelmatig water moeten bijvullen. Dit is ook het geval bij regelmatig gebruik. Als er geen goed onderhoud gepleegd wordt, dan zal het zwembadwater veel vaker ververst moeten worden.

Maak je geen gebruik van het zwembad in de winter? Dan zul je het zwembad winterklaar moeten maken. Dat doe je door het water gedeeltelijk uit het zwembad te pompen. Doe dit tot onder de skimmers en hoogste inspuiter. In het voorjaar kun je er dan voor kiezen om dit water aan te vullen met vers water. Je kunt echter ook het hele zwembad leegpompen en vullen met vers water.

Wat moet ik doen na het vullen van het zwembad?

Heb je een zwembad met een zoutelektrolyse systeem? Dan zal het systeem na het vullen van het zwembad automatisch het zoutgehalte op het juiste niveau brengen. Zorg er daarom voor dat je voldoende zout op voorraad hebt. Heb je een zwembad dat werkt via een pH-systeem? Dan zul je na het vullen van het zwembad de pH waarde op niveau moeten brengen. Meet eerst de pH-waarde van het bad middels een strip of elektronische meter. Indien nodig kun je hierna de pH-waarde aanpassen door een pH Up of Down toe te voegen. Deze moet tussen 7 en 7,8 liggen.

Is de pH-waarde weer optimaal? Dan is het noodzakelijk om chloor toe te voegen als ontsmettingsmiddel. Dit dood bacteriën en algen. Het chloorgehalte moet tussen 1 en 1,5 pmm zijn. Om dit te bepalen kun je een test kit gebruiken. Het chloorgehalte pas je aan door snelwerkend chloor te gebruiken. Het zwembadwater moet hierna zeker een uur circuleren. Na 6 uur kun je gebruik maken van het zwembad.

Om het zwembadwater te onderhouden maak je gebruik van langwerkend chloor, dit komt in de vorm van een tablet. Deze leg je eenvoudig in de chloordispenser van het systeem. Zo´n tablet houdt het chloorniveau twee weken lang op peil.

Wellness Tuinier; voor zwembaden en alle benodigdheden

Hoe vul ik mijn zwembad? Dat doe je eenvoudig met leidingwater via een waterkraan en tuinslang. Bij Wellness Tuinier kun je alles bestellen op gebied van zwembaden en onderhoud. Dit doe je via onze webshop. Wij helpen je graag om het water in jouw zwembad zo schoon mogelijk te houden. Heb je hier vragen over of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!